19-09-2015 Shigatse.
19 september 2015 - Shigatse, China
Ontbijtje genuttigd en achter Nuri onze gids aan naar het klooster Tashilhunpo gewandeld, door een straat waar we voor het eerst terrasjes buiten zagen ,en door een laan van kraampjes met snuisterijen,. We hadden weer mooi weer. Nuri gaf hier weer een rondleiding en vertelde weer honderd uit over verschillende Boeddha’s en de Dalai lama, het is beste een ingewikkeld geloof en wij zijn de draad al een tijdje kwijt, geeft niks alles is na te zoeken , en na zoveel kloosters en tempels is dat niet zo raar denk ik. De gids wist dat er een voorstelling gegeven werd met dans en zang, juist op deze tijd. Dus liepen wij naar het poortje in het complex, dat was de short cut , helaas mochten wij niet door en moesten we omlopen het complex uit en door een ander poortje. Door het poortje gelopen kwamen we op een veld met ongelofelijk veel afval, het leek wel of er al een festival geweest was zoveel troep. Voor het podium zaten heel veel Tibetanen te genieten van een dans en zang voorstelling, wat het precies was werd ons niet duidelijk maar het was gaaf om zoveel authentiek geklede mensen in alle leeftijden te zien , wij keken naar hun en zij keken naar ons. De lunch gebruikten we op een terras buiten, in de straat ,alwaar wij weer een bezienswaardigheid waren , mensen stoppen, staan stil en kijken ongegeneerd naar ons allen, zeggen dan hallo en lachen vriendelijk.
Rondom het klooster kun je een Kora lopen dat is een soort van meditatie rondje langs gebedsrollen, dit zijn wij natuurlijk gaan doen. Het pad liep omhoog de berg op, onderweg kwamen we offer haardjes tegen en natuurlijk geiten en honden ,Boven op de berg was een sky burial plaats, dat zijn bepaalde plekken op de bergen waar de mensen die gestorven zijn en dan niet van ziekte , nadat ze in stukken zijn gehakt, aan de gieren worden gegeven , ook de honden profiteren hiervan. Deze plekken zijn niet te bezoeken ,daar komen alleen monniken bij. De Kora was ongeveer een uur lopen en kwam uit in een Tibetaanse woonwijk. Daar door heen kwamen we de markt tegen , het was er erg druk en gezellig.
De gids had het avond eten geregeld in een zogenaamd local restaurant, het eten was oke, maar er zaten wel veel reizigers groepen…. Oja en ook een paar locals.
Nog een afzakkertje genomen op hetzelfde terras waar we die middag de lunch genuttigd hadden, ook nu werden we ongegeneerd aangestaard en aangesproken, wij waren ook de enige in de straat die een terrasje pikten , blijkbaar is dit hier niet de gewoonte, ze verkochten dan ook geen bier maar iets anders wat smaakt naar radler en dat in een kan. het werd niet echt laat want de dames die het terras beheerden, wilden graag sluiten , 21.30 lagen we in bed.